sábado, 14 de noviembre de 2015

Catalunya Experience


Catalunya Experience


El programa de TV3 Catalunya Experience, va dedicar l’edició de l’11 de novembre a la ciutat de Girona i al Delta de l’Ebre.

En aquest programa Arturo López i Manu Espinosa, dos expert en xarxes socials mexicans, van visitar Catalunya guiats per la simpàtica actriu catalana Ivana Miño.
La primera part d’aquest programa va estar dedicada a la ciutat de Girona, el pont de ferro, les flors i les places engalanades, un ninot trapezista, el call jueu, i altres temes d’interès turístic de la capital gironina.

A partir del minut 24 va començar el reportatge del Delta de l’Ebre, i en ell van visitar el Zigurat de la desembocadura, la Badia dels Alfacs, un arrossar, una barraca, i van realitzar una excursió aèria amb paramotor.

Al Zigurat de la desembocadura, ajudats pels plafons interpretatius que hi ha al seu costat, van poder ser informats de la formació del Delta, i dels problemes ocasionats per la retenció dels sediments a les preses de riu amunt. I de la confiança que tenim en que en algun moment, la enorme importància biològica del Delta de l’Ebre, obligarà a la Comunitat Europea a exigir als responsables d’aquesta retenció, a facilitar el transit d’aquests sediments fins el Delta, i així  garantir la seva supervivència. Des de dalt del Zigurat van gaudir d’una privilegiada vista sobre la desembocadura, Buda, desembocadura vella, el Garxal, i altres punts que des de allí es poden admirar. S’aprofita aquesta magnífica atalaia, per comentar-los els motius pels quals considerem que aquell lloc pot ser considerat l’epicentre de la dieta mediterrània, i de la varietat i qualitat de productes que hi a al voltant.

La visita a la Badia del Fangar la van fer amb el veler Butterfly, visitant una zona de nacres i una plataforma de degustacions d’ostres i musclos, on van poder conèixer de la ma experta d’Agustí del Parrillo les qualitat dels mariscs que es cultiven en aquelles plataformes, i de lo beneficiós que resulta la combinació de l’aigua dolça i salada per donar un bon bouquet als mariscs que allí produeixen.

A la Barraca de Salvador van tindre l’oportunitat de caminar per dins d’un arrossar gaudint  dels beneficis d’aquest sa exercici, van degustar una paella típica del Delta, van conèixer les peculiaritats de la construcció d’una barraca utilitzant materials i tècniques autòctones, i altres experiències de l’entorn, com la  d’ajudar a atrapar un grupet d’oques petites que s’havien escapat.
Finalment els van embarcar en dues paramotors per fer una visita aèria, en un moment en que es podia admirar un Delta completament inundat.


Un interessant reportatge, que ha servit para que ens referméssim en la nostra creença, de que vivim en un dels millors llocs, i esperem que hagi servit per posar el nostre petit granet d’arena, en favor de que responsables de la gestió del riu facin alguna cosa perquè tornen a arribar sediments al Delta.